Mikrofraktuura?

Polven röntgen.

Mikä on Mikrofraktuura?

Polvileikkaukseni yhteydessä minulta korjattiin eturistiside, sisempi sivuside, sekä löytönä oli rustovaurio johon tehtiin Mikrofraktuura. Eli siis mikä tämä mikrofraktuura on?

Mikrofraktuura eli?

Rustonalaiseen luuhun porataan tähystysteitse pieniä 2mm:n reikiä 3-4 mm:n välein
toimenpidettä varten kehitetyllä instrumentilla eli luun pinta verestetään. Mikrofraktuuratekniikka ei aiheuta vaurioita terveelle rustokudokselle.

Mikrofraktuuratekniikan vaiheet. (modifioitu lähteestä: Mithoefer & Williams & 2006).

Mikrofraktuuramenetelmän tavoite on saada rakennettua vaurioita kärsineelle nivelrustoalueelle uutta korjauskudosta, joka estää laajemman rustovaurion syntymisen.

Varsinaiseen mikrofaktuuran hoitotulokseen vaikuttaa potilaan iän lisäksi oireiden kesto, rustovaurion koko, painoindeksi, leikkausta edeltävä fyysisen aktiivisuuden taso sekä mahdollinen edellinen operaatio. Rustovauriolle on kuitenkin hyvin tyypillistä oireilla välillä enemmän ja välillä vähemmän. Itselläni kiputilat vaihtelevat runsaasti ja aaltoilevat ihan päivästä riippuen.
Treenaaminen ja kuntouttaminen tapahtuu välillä todella kevyesti ja välillä on kykyä tehdä raskaammin lisäpainoharjoitteita.

Leikattu 06.07.2014.

Mikrofraktuuraleikkauksen toipumisaika on, useita kuukausia. Leikkauksen jälkeen polvinivelen osavarausta tehtäväksi 6-8 viikon ajaksi leikkauksen jälkeen. Itse olen todennut, että polven kevyt jumppaaminen ja mobilisoiminen, sekä liike laajuuden löytäminen ennen vesijuoksua ja kuntopyörän polkemista ovat auttaneet huomattavasti siirtyessä vesijuoksuun/kuntopyöräilyyn vastuksella ensimmäisen 8 viikon aikana leikkauksesta.Itselläni polvi oli todella kankea ja jäykkä ensimmäiset viikot leikkauksesta, joten venyttely- ja liikehoitoa oli tehtävä ennen altaaseen menoa ja pyöränselkään nousemista.
Mikrofraktuura on siis luuydintä stimuloiva toimenpide. Rustosolujen uusiutuminen vaurioalueella alkaa välittömästä operaation jälkeen. Uudiskudoksen rakentuminen vie aikaa. Hieman tietotiheetä tekstiä luettavaksi, jotta tiedetään mitä ottaa huomioon ja millaiset ovat lähtökohdat. Itselläni kuntoutuminen sujuu mielestäni oikein hyvin lukuunottamatta satunnaisia turhautumisenpäiviä joita tuo Mikrofraktuura kiputiloineen aiheuttaa. Kipu on polvessa vaihtelevaa ja aaltoilevaa päivästä riippuen.
-From ashes to glory.
Niko
Viittaukset: Riyami & Rolf (2009), http://www.josr-online.com/content/4/1/13.
Niko Lehtonen oma potilaskertomus 2014.
Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Mikrofraktuura?

  1. Vitsit oisin toivonut, että mulle oltais tehty toi mikrofraktuura :/.

    Polvi rutisee ihan hirveesti tosta ulkopuolelta. Kuulemma ihan tyypillistä, että eturistiside tapaturmissa kärsii juurikin noi ulommat rustot.

    Harmittaa vaan niin paljon, kun ennen ei polvi pitänyt minkäänlaista ääntä ja nyt rutisee ja naksuu niin perkeleesti, että oikeen hävettää käydä kyykyssä :(. Noh, huomenna on ortopedille kontrollikäynti ja ehkä se saa sit lohdutettua mua jotenkin… Aika pieni vaivahan se on, kun kyse on pelkästään äänestä eikä mitään kipuilua ole ollut… Mutta silti.

    Varmaan vanhempana tai sit vähän nuorempana joutuu tasoittelemaan noita rustopintoja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s